Aktív kikapcsolódás

Balatoni kerékpárút

A Balatoni kerékpárút a Balaton körül húzódó kerékpárútrendszer, melyen kerékpárral megkerülhető a tó, ezért Balatoni bringakörútnak is nevezik. Több kiegészítő szakasszal is rendelkezik, mint például a Sió-csatorna kerékpárút. A Balatoni kerékpárút néhol kiépített aszfalt  borítású kerékpárút, máshol kerékpározásra is alkalmas közútból áll. A teljes hossza 204,44 km.

Kerékpárral Balatonalmádiban és környékén

Balatonalmádi látnivalókban gazdag, ismerje meg Ön is! Pattanjon kerékpárra, járja sorra a város nevezetességeit, pihenjen, frissüljön Almádi kávézóiban, éttermeiben!

Látnivalók:
1. Református erődített templom
2. Szent Ignác római katolikus templom
3. Magyar Borok Otthona és Bormúzeum
4. Hajóállomás
5. Öregpark
6. Szent Margit kápolna
7. Városháza tér
8. Református templom
9. Hősi emlékmű
10. Szent Imre római katolikus templom, Szent Jobb kápolna
11. Bányapark
12. Óvári kilátó
13. Mozdony
14. Köcsi-tó

Kiránduló útvonalak Balatonalmádiban

Vörös homokkő tanösvény

Balatonalmádiban a „Kék háromszöggel” jelzett, körülbelül 6 km-es Vörös Homokkő tanösvényt, a várost bemutató körutat, nagyjából két óra alatt tehetjük meg. Ez idő alatt bár kellemesen el fogunk fáradni, megismerhetjük a város jelenét és múltját. A túra során egy térkép és az útvonalleírás segítségével egy rég letűnt világ részesévé válhatunk. A város mai épületei meglepő, érdekes és olykor varázslatos múltja tárul elénk.

A Kék háromszöggel jelzett tanösvény leírása az alábbi linkre kattintva (https://balaton-almadi.hu/files/8713/8667/5226/voros-homokko-tanosveny.pdf) tölthető le.

A Köcsi-tó tanösvény

A tanösvény Káptalanfüred határában van, a Köcsi-tó partján. Kialakítására a felhagyott vörös homokkő bánya és az egykori agyagbánya helyén kialakult bányató tájrendezése kapcsán került sor. A tavacska térségét 1982-ben csatolták Balatonalmádihoz, s ma már Káptalanfüred része. Káptalanfüredet a helybeliek szeretik egy sziklakerthez hasonlítani, amely élővilágával, tiszta levegőjével és kiegyensúlyozott éghajlatával kedvező körülményeket biztosít. A földtani természeti értékek közül a legnevezetesebb a vöröskő. Vidékünk vöröskő bányászata a XX. század első felében élte virágkorát, a partvédelem, a támfalak, völgyhidak, sírkövek, emlékművek tanúskodnak erről.

A tanösvény 400 m-es tanséta, 4 állomásán ízelítőt kapunk a tó- környéki természeti értékek ismeretéből: a vörös homokkövön kialakult élővilágból, a 250 millió éves kavicskő- homokkő ősi folyópartját feltáró kőzetekből. A pihenőhely mellett a kis tó életéről látunk ismertető táblát. Majd a gyalogtúrázók 2002. évi országos találkozójának vöröskő emlékpadját találjuk.

Csere-hegyi kilátó

A permi vöröskőből 1935-ben épült, 298 méter magasan található kilátóból csodálatos kilátás nyílik a Balatonra, a Bakonyra és a Balaton-felvidékre.

https://www.origo.hu/utazas/20171227-teli-kirandulas-a-csere-hegyi-kilatonal-balatonalmadi-es-alsoors-kozott.html

Remete – forrás

A három helyen feltörő forrásból eredő Remete-patak hol nyíltan, hol fedetten halad a Balaton felé. A móló közelében az ún. Sóhajok hídja alatt jut a tóba. A forrás Remete elnevezése helyi hagyományon alapul. A forrás mellett halad el a zöld sáv túraútvonal, amelyet a Balaton irányába követve áttérhetünk a kék háromszöggel jelzett Vörös homokkő tanösvényre.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram