Balatonalmádi látványosságai

VasútARTjáró

Balatonalmádi, és innen elszármazott alkotómesterek olajfestményeivel, digitális fotóival, grafikáival és akvarelljeivel díszítette ki a Balatonalmádi önkormányzat a vasúti aluljárót. A félévente megújuló tárlattal minél több embernek szeretnék megmutatni a város tehetséges művészeinek munkáit.

A VasútARTjáróban kiállításra került alkotások félévente megújulnak. A lekerült műveket a balatonalmádi Tourinform Irodában lehet megvásárolni.

"Kézfogás" Európa szoborpark

A Kézfogás Európa Szoborparkkal 2013-ban gazdagodott a város. A hazai és európai művészek alkotásai méltó helyet kaptak a szépséges Szent Erzsébet ligetben. Két évenként másik ország mutatkozik majd be több szoborral, elsőként Olaszországot üdvözölhettük a platánfák alatt. Az állandó helyet kapott művek között találjuk a Herendi Porcelánmanufaktúra “Kézfogás” című gyönyörű ajándékát.

Szent jobb kápolna a Szent Imre templomban

A Szent Jobb Kápolna sokáig feküdt a budai várban, miközben a királyi palota egy ráomlott emelete óvta a teljes pusztulástól. Az ötvenes években teherautón szállították a kápolna-belsőt Balatonalmádiba, itt avatott kezek restaurálták. 2007-től Boldog Gizella csont ereklyéjét őrzik a falak, így Balatonalmádi az első Szent Magyar Királyi Család zarándokhelyévé vált.

Óvári messzelátó

A különleges nevű kilátónak a formája is eltér a megszokottól. A Balaton legszebb kilátói közé tartozik a századfordulón épült, vöröskő talpazaton álló kilátó, ahonnan gyönyörű a panoráma, különösen a Fűzfői-öböl felé.

A századfordulón épült kilátó nevét Dr. Óvári Ferenc ügyvédről, országgyűlési képviselőről kapta, aki nagyon sokat tett Balatonalmádiért, többek között a kilátó megépítéséért, és a vasúthálózat kiépítéséért.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram